Ongezien opgegroeid (2020) – Lindsay C. Gibson
‘Ongezien opgegroeid’ is de Nederlandse vertaling van het boek: ‘Adult children of emotionally immature parents’. Kortgezegd, een boek over emotioneel onvolwassen ouders. In het boek wordt o.a. beschreven hoe het voelt om een kind van zo’n ouder te zijn en hoe emotioneel onvolwassen ouders zich gedragen. Door hierover te lezen ben ik het gedrag van mijn moeder beter begrijpen. Wat ik heel erg herkenbaar vond, en wat de auteur ook uitgebreid bespreekt, is de eenzaamheid die kinderen kunnen voelen vanwege het emotioneel onvolwassen ouderschap. Gevoelige kinderen zijn zich hier veel bewuster van (dáárom was ik zo boos en verdrietig als tiener). Als jij met een narcistische, afwijzende of afstandelijke ouder bent opgegroeid, dan weet ik zeker dat je veel aan dit boek zult hebben. Het boek helpt je om beter te begrijpen hoe het komt dat je je eenzaam of afgewezen voelde door je ouder(s) én geeft bruikbare handvatten.
Leven met een borderliner (2022) – Paul Mason en Randi Kreger
Ik was – ondanks de vreselijke stigmatiserende titel van het boek – erg benieuwd naar dit boek. Mijn moeder heeft namelijk borderline en ik vind haar ziekte erg complex. Mensen met borderline hebben grote moeite om zich in ons verplaatsen en daarom moeten wij ons in hen verplaatsen, aldus de auteurs. Aan het begin worden het ontstaan en de kenmerken van de ziekte uitgebreid besproken in het boek. Wat ik heel interessant vond om te lezen waren de stukken over de verlatingsangst van mensen met borderline. Waarom voelen ze zich zo snel in de steek gelaten en waarom kunnen ze daar zo fel op reageren? De voorbeelden gaven veel herkenning. Naast borderline beter begrijpen gaat het boek ook in op wat jij kunt doen om je leven weer in eigen hand te nemen. Bijvoorbeeld door op te komen voor je eigen gevoelens en behoeften, liefdevol grenzen te stellen en te spiegelen (en niet sponzen). Aan het einde van het boek had ik het gevoel mijn moeder beter te begrijpen en voelde ik mij beter uitgerust om met haar borderline om te gaan. Ik ga dit boek er nog regelmatig bij pakken!
Patronen doorbreken (2012) – Hanny van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer
‘Patronen doorbreken’ is gebaseerd op schematherapie. Bij schematherapie spelen gevoelens een centrale rol. Ervaringen uit je jeugd – met name de manier waarop je opvoeders met je omgingen – hebben een grote invloed op je gevoelsleven als volwassene. Dit maakt dan ook waarom dit boek uitermate geschikt is voor KOPP/KOV, aangezien wij vaak te maken hebben met disfunctionele modi (bijvoorbeeld de gekwetste kind- of de straffende ouder modi. Je herkent het misschien wel (ik wel in ieder geval!); vervelende gevoelens of hardnekkige patronen die telkens maar weer de kop op steken. Op je werk bijvoorbeeld of in relaties. Dit boek richt zich op het begrijpen en het veranderen van deze patronen, zodat je gelukkiger zult worden en je behoeftes beter kunt bevredigen. Het boek staat vol met voorbeelden en oefeningen wat het naast informatief ook heel praktisch maakt. Een echte aanrader!
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet (2019) – Philippa Perry
Dit boek laat zien hoe je je kunt verbinden met je kind, door te begrijpen hoe jouw eigen opvoeding je heeft beïnvloedt. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Geen typisch zelfhulp boek met praktische tips over slapen, eten en huiswerk, maar helder advies over de essentie van ouderschap. Onderwerpen als communiceren met je kind, omgaan met de gevoelens van je kind, hechting en grenzen stellen komen aan bod in dit boek. Voor KOPP/KOV die ouder zijn of worden, of alle andere (ouders) met psychische problemen een ontzettend waardevol boek! Ik kan dit boek niet genoeg aanraden, hier ga je veel aan hebben!
Uit de kluwen (2020) – Anne van der Kaaden-Bouman
In deze autobiografie schrijft Anne over haar onveilige jeugd. Ze begrijpt jarenlang niet wat er aan de hand is thuis en dat zorgt voor veel verwarring. Door de ingewikkelde relatie met haar moeder vormt ze ook een identiteit die eigenlijk niet van haar is, iets waar ze achteraf pas inzicht in krijgt. ‘Uit de kluwen’ laat zien hoe je uiteindelijk los kunt komen van ongezonde (familie-)patronen en de weg terug kunt vinden naar jezelf. Zelf heb ik dit boek met veel bewondering gelezen. Misschien alleen al omdat je Anne, die een grote dosis zelfreflectie heeft, jarenlang volgt. Hoe de impact van een onveilige jeugd zich over de jaren ontwikkeld is voor iedereen die iets soortgelijks heeft meegemaakt erg interessant. Dat was het ook zeker voor mij. Aanrader dus!
De fontein, vind je plek (2016) – Els van Steijn
Het metafoor van de fontein wordt gebruikt om je familiesysteem aan te duiden. Vaak sta je (onbewust) niet op je eigen plek in je familiesysteem waardoor je op allerlei vlakken problemen kunt ervaren. Dit boek geeft inzicht in de werking van je familiesysteem en geeft je tips om wel weer op je eigen plek te gaan staan (afdalen). Zelf heb ik enorm veel aan dit boek gehad! De systemische principes die Els van Steijn noemt zijn erg toepasbaar voor KOPP/KOV. Opstijgen in de fontein door het overnemen van oneigenlijke verantwoordelijkheid bijvoorbeeld. Een belangrijke boodschap uit dit boek vind ik dat je bij de ander laat wat van hem is dat je neemt wat van jou is. Daardoor raak je geworteld en blijf je op je plek staan als het leven wat moeilijker is.
Niemandskinderen (2018) – Carolien Roodvoets
In Niemandskinderen gaat Carolien Roodvoets dieper in op welke impact het heeft om op te groeien in onveiligheid. Wat dat doet met jouw gevoelens als veiligheid, vertrouwen en zelfwaarde, en alle gedragingen en denkpatronen die daarbij komen kijken. Het boek is bedoeld voor volwassenen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd en voor therapeuten/hulpverleners die met deze groep te maken hebben. Zelf haalde ik veel waardevolle inzichten uit dit boek en vooral ook erkenning voor hoe ik mij voel en gedraag. Voor veel KOPP/KOV is dit één van hun favoriete boeken.
The body keeps the score (2015) / Traumasporen (2016) – Bessel van der Kolk
The body keeps the score (de Engele versie) of Traumasporen (de Nederlandse versie) gaat over de impact van trauma op je hersenen en je gedrag. Het boek gaat voornamelijk in op hoe jouw vroege jeugdervaringen (bijv. de relatie met je ouder) bepalen hoe jij naar jezelf en naar de wereld kijkt, maar ook hoe dit je relaties met anderen beïnvloedt. Als jij leerde dat de wereld een onveilige plek was, hoe kijk je dan naar de mensen om je heen? Ook wijdt Bessel van der Kolk in het boek uit over alternatieve therapieën om je trauma’s te verwerken of wat werkt om weer in contact met je lichaam te komen. Als je geïnteresseerd ben in de relatie tussen lichaam en geest en niet vies bent van wat droge theorie, kan ik het boek echt aanraden. Mocht je geen problemen hebben met Engels dan zou ik deze versie aanschaffen. De Nederlandse vertaling is namelijk een stuk duurder.