Boeken

De fontein (2016) – Els van Steijn

Het metafoor van de fontein wordt gebruikt om je familiesysteem aan te duiden. Vaak sta je (onbewust) niet op je eigen plek in je familiesysteem waardoor je op allerlei vlakken problemen kunt ervaren. Dit boek geeft inzicht in de werking van je familiesysteem en geef je tips om wel weer op je eigen plek te gaan staan (afdalen). Zelf heb ik enorm veel aan dit boek gehad! De systemische principes die Els van Steijn noemt zijn erg toepasbaar voor KOPP/KOV. Opstijgen in de fontein door het overnemen van oneigenlijke verantwoordelijkheid bijvoorbeeld. Een belangrijke boodschap uit dit boek vind ik dat je bij de ander laat wat van hem is dat je neemt wat van jou is. Daardoor raak je geworteld en blijf je op je plek staan als het leven wat moeilijker is.

Niemandskinderen (2018) – Carolien Roodvoets

Carolien Roodvoets laat in dit boek zien dat ouders kinderen vaak gebruiken voor hun eigen welzijn. Eenmaal volwassen geworden kunnen ‘niemandskinderen’ vaak niet hun draai in het leven vinden. Het is een boek voor volwassenen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd, en voor therapeuten/hulpverleners die met deze groep te maken hebben.

Risicokind of evenwichtskunstenaar? (2016) – Elize Lam

In dit boek komen naast ervaringen van KOPP/KOV, ook ervaringen van kinderen met een ouder met een beperking naar voren. Daarnaast is het boek een pleidooi voor het inzetten van het sociale netwerk bij gezinnen met een psychisch zieke of verslaafde ouder. Juist met deze informele manier van ondersteuning van bijvoorbeeld een tante, leraar of buurvrouw kan de veerkracht en het welzijn van het kind worden gestimuleerd. Ik vind het een mooi boek, ook omdat ik zelf de voordelen heb ingezien van het ontvangen van sociale steun uit mijn omgeving.

Ik word wie ik ben (2019) – Ingeborg Jansen

Ik kan me haast niet voorstellen dat ik ooit nog een mooier autobiografisch boek over KOPP/KVO ga lezen dan deze. Ingeborg Jansen – zelf een KOPP- en pleegkind – krijgt op latere leeftijd een burn-out. Al snel komt ze er achter dat de sleutel tot heling bij haar verleden ligt, dat ze namelijk eerst moet verwerken. Ingeborg weet op een eerlijke en gedetailleerde manier haar herinneringen en gebeurtenissen van vroeger te beschrijven. Bepaalde gevoelens, waar ik nooit de woorden voor had, weet zij goed te verwoorden. Of het gevoel dat je ergens bij wilt horen, bij iemand of een familie, en je daardoor een kei wordt in je aanpassen. Daarnaast staan er in het boek kadertjes met theoretische info dat je net even dat extra (zelf)inzicht geeft. Hier kun je het boek bestellen voor €19,95: https://ingeborgjansen.nl/boek-ikwordwieikben/

Ik wil jullie iets vertellen (2019) – Karen Glistrup

Het boek ‘Ik wil jullie iets vertellen’ helpt om met kinderen te praten over psychische problemen van hun ouders. Het boek is bedoeld voor jongere kinderen, kinderen van de basisschoolleeftijd, ouders en hulpverleners. Het zal het kind doen helpen begrijpen wat dit betekent en zal voor hulpverleners en ouders een handvat zijn om hier met het kind over te starten. Het gaat niet alleen in op wat angst, depressie, stress en trauma is, maar geeft ook adviezen over hoe je als ouder met het kind kunt praten over de eigen psychische problemen. Eén gesprekje is namelijk vaak niet voldoende. Dit boek heb ik zelf ook aangeschaft omdat ik me graag wil verdiepen in hoe je het gesprek aangaat met een kind. Dit boek had ik graag zelf willen hebben in mijn jeugd!

Adult children of Emotionally Immature parents’ (2015) – Lindsay C. Gibson, PsyD

Herken je het gevoel dat jouw ouders niet aan jouw emotionele behoeften konden voldoen? Of dat jouw gevoelens niet werden erkend, maar juist werden weggewuifd. Dat jíj in plaats van je ouder de volwassene was in jullie relatie. Dit boek gaat over ouders die emotioneel gezien onderontwikkeld (of afwezig) zijn. Het boek gaat in op de verschillende types emotioneel onderontwikkelde ouders en daarnaast geeft het handvatten hoe je met lastige familiesituaties omgaat en hoe je ‘verder gaat’ met de wonden uit jouw jeugd. Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar kreeg ik wel als tip van iemand die er veel aan had gehad.

Leven met een psychisch zieke ouder (2006) – Sandra van Gameren

Dit boek is geschreven door een gezondheidspsycholoog die zelf ook veel heeft meegemaakt in haar jeugd. Wat ik juist zo interessant vind aan dit boek is dat er een tiental ervaringsverhalen in terug zijn te vinden, wat soms enorme herkenbaarheid oplevert. Daarnaast gebruikt ze relevante theorieën en geeft ze handige tips over hoe je bijvoorbeeld je veerkracht kunt versterken. Gemakkelijk boek om te lezen en als je graag concrete tips of handvatten wilt zou ik zeker deze lezen.

Te vroeg volwassen (2014) – Marinka Kamphuis

Koppzorgen (2017) – Judith Evelien

Breken met je ouders (2012) – Marloes Hospes

Ben ik nou gek? De invloed van de narcistische ouder op kind en partner (2015) – Petra Roelofsen

The body keeps the score (2015) – Bessel van der Kolk

Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen (2018) – Nadine Burke Harris