boeken kopp/kov

Deze vijf boeken moet iedere KOPP/KOV gelezen hebben!

Ben jij opgegroeid als kind van een ouder met een psychische problemen (KOPP) of een Kind van een Ouder met Verslaving (KOV)? Moest je al vroeg volwassen worden, heb je veel meegemaakt en moeten missen als kind? Dan heb ik deze boekentips voor jou als KOPP/KOV. Deze vijf boeken, welke ook erg populair zijn bij andere KOPP/KOV, kunnen je inzicht geven in jouw situatie, helpen vooruit te komen en vooral ook een heleboel herkenning geven!

Niemandskinderen

In Niemandskinderen gaat Carolien Roodvoets dieper in op welke impact het heeft om op te groeien in onveiligheid. Wat dat doet met jouw gevoelens als veiligheid, vertrouwen en zelfwaarde? En alle gedragingen en denkpatronen die daarbij komen kijken. Het boek is bedoeld voor volwassenen die worstelen met de gevolgen van een onveilige jeugd en voor therapeuten/hulpverleners die met deze groep te maken hebben. Zelf haalde ik veel waardevolle inzichten uit dit boek en vooral ook erkenning voor hoe ik mij voel en gedraag, mede door de vele voorbeelden die in het boek staan. Niemandskinderen is voor mij één van de eerste KOPP/KOV boeken die ik las en waar ik herkenning in vond. Voor veel KOPP/KOV staat dit boek ook in hun top 5 omdat het kan helpen bij te ontrafelen wat er in jouw jeugd is gebeurd en hoe dit jou heeft beïnvloed. Zeker lezen dus!

De Fontein

De Fontein is een boek over familiesystemen. Vaak sta je (onbewust) niet op je eigen plek in je familiesysteem waardoor je op allerlei vlakken problemen kunt ervaren. De Fontein geeft inzicht in de werking van je familiesysteem, legt uit waarom het belangrijk is om weer op de juiste plek te gaan staan, en geeft je tips hiervoor. Persoonlijk heb ik enorm veel aan dit boek gehad. Ik vond het een echte eyeopener en denk nog regelmatig terug aan de dingen die ik in het boek heb gelezen. De systemische principes die Els van Steijn noemt zijn namelijk erg toepasbaar voor KOPP/KOV. Als kind van een ouder met psychische problematiek of een verslaving is de kans namelijk groot dat je op een verkeerde plek in je familiesysteem bent gaan staan, bijvoorbeeld omdat je de ouderrol op je nam of omdat je ouders veroordeelt. Lees dit boek lieve mensen!

Ongezien opgegroeid

Ongezien Opgegroeid gaat over emotioneel onvolwassen ouders. Dat zijn ouders die, vanwege eigen pijn en trauma geen ruimte voelen voor de gevoelswereld van hun kind. In het boek wordt onder andere beschreven hoe het voelt om een kind van zo’n ouder te zijn en hoe emotioneel onvolwassen ouders zich gedragen. Wat een verademing! Ik begrijp mijn moeder nu beter en kan bepaalde verwachtingen die ik van haar had – hoe moeilijk ook – beter loslaten. Dat heeft mij meer rust en kracht om achter mijn keuzes te staan opgeleverd. Als jij bent opgegroeid met een emotioneel afwezige ouder, weet ik zeker dat je wat aan dit boek zult hebben. Het boek helpt je om beter te begrijpen waarom je je eenzaam of afgewezen voelde door je ouder(s) én geeft bruikbare handvatten hoe hiermee om te gaan. Ook voor veel andere KOPP/KOV is dit één van hun favoriete boeken!

Patronen doorbreken

Patronen doorbreken richt zich op het begrijpen en veranderen van ongezonde gedragspatronen. Het boek is gebaseerd op de principes van schematherapie; het identificeren en aanpakken van diepgewortelde patronen die ons belemmeren in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de triggers in je relatie of op je werk, waardoor je heftiger reageert dan je zou willen. In Patronen doorbreken wordt uitgelegd hoe deze patronen ontstaan ​​en hoe ze je gedrag en emoties beïnvloeden. Het boek is een geweldig boek voor veel KOPP/KOV, aangezien je als KOPP/KOV te maken kan hebben gehad met disfunctionele modi (bijvoorbeeld de gekwetste kind- of de straffende ouder modi), zoals ze dat binnen de schematherapie noemen. Als je je daarin herkent kan ik je dit boek van harte aanraden! Sowieso vinden veel KOPP/KOV schematherapie erg nuttig (ik ook!).

The body keeps the score

The body keeps the score gaat over de impact van trauma op lichaam en geest. Bessel van de Kolk legt in zijn boek uit hoe traumatische ervaringen kunnen leiden tot symptomen zoals angst, depressie en verslaving. Trauma kan in dit geval dus ook zijn dat je onveiligheid hebt ervaren doordat je bijvoorbeeld een ouder had met een psychische aandoening of verslaving. Voor KOPP/KOV geeft dit boek niet alleen inzichten in de gevolgen van trauma, maar biedt het ook informatie over de effecten van trauma op het lichaam en mogelijkheden voor behandeling en herstel. Let op: het is wel een heel theoretisch boek – daar moet je van houden. Ik zelf vond het super interessant en ik ben inmiddels groot fan van Bessel van der Kolk. Door zijn boek ben ik met een heel andere blik naar trauma (en mijzelf) gaan kijken. Liever geen Engels? Dan raad ik je de Nederlandse versie aan.

Wil je nog meer tips voor KOPP/KOV boeken? Hier vind je een uitgebreide boekenlijst met boeken op thema. Bijvoorbeeld autobiografieën, boeken over trauma of relaties.

Op deze pagina vind je affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link een boek koopt. Dat kost jou niets extra’s. Deze inkomsten gebruik ik om de website in de lucht te houden. Dank je wel dus als je je boeken via deze links koopt!

Scroll naar boven