Informatie KOPP/KOV

Hier vind je kort de belangrijkste informatie over KOPP/KOV. Onderaan deze pagina staat welke documenten je nog meer kunt bekijken voor meer informatie over KOPP/KOV.

Het aantal KOPP/KOV kinderen is enorm, bijna 580.000. Toch zal dat aantal in werkelijkheid nog veel en veel hoger uitvallen. Niet alle ouderlijke stoornissen zijn namelijk meegenomen en veel gezinnen bevinden zich nog in de anonimiteit. Of denk aan alle kinderen waarvan de ouder nooit een officiële diagnose heeft gehad. Ook zij kunnen een KOPP of KOV zijn.

Opvoeden wanneer een ouder een psychisch en/of verslavingsprobleem heeft kan een uitdaging zijn. De ouder is vanwege de eigen problematiek niet altijd in staat het kind de aandacht geven dat het verdient. Kinderen vinden het lastig om te zien dat de ouder het moeilijk heeft. Zij nemen dan bijvoorbeeld de ouderrol over (parentificatie), cijferen zichzelf weg en maken zich constant zorgen over de ouder. Ondanks dat ongeveer één derde van hen zonder al te veel problemen door het leven gaat, ontwikkelt twee derde van hen wel psychische klachten. Hierdoor wordt psychische problematiek van generatie op generatie doorgegeven.

Ook het dagelijks functioneren van volwassen KOPP/KOV kan flink belemmerd worden door wat ze hebben meegemaakt. Moeite met grenzen te stellen, relaties aangaan, verantwoordelijkheid voelen voor zaken die niet bij hen horen of fysieke klachten. Emotionele trauma’s liggen hieraan ten grondslag en die zijn misschien voor de persoon zelf, of de omgeving niet altijd zichtbaar zijn. Ook binnen de – zowel jeugd als volwassen – hulpverlening is er nog te weinig aandacht voor KOPP/KOV, waardoor zij zich hier ook niet altijd begrepen voelen of de juiste hulp ontvangen.

Daarnaast is KOPP/KOV een heel complex onderwerp, vanwege de loyaliteit van deze kinderen naar de ouders en de schaamte waarmee het gepaard gaat. Je wilt niet de ‘vuile was buiten hangen’ want het is lastig om slecht te spreken over je ouder. Of je schaamt je voor wat er zich thuis bij jou afspeelt. Daarbij komen nog de taboes en stigmatisering die bij dit onderwerp kijken. Er open over zijn is dus erg lastig.

Wil je meer lezen over de feiten en cijfers van KOPP/KOV? Dan raad ik je deze factsheet van het Trimbos Instituut aan. Als je meer wilt lezen over de ervaringen van KOPP/KOV, raad ik je het rapport ‘Jongvolwassen KOPP/KOV’ aan van MIND Naasten Centraal (voorheen Labyrint-In Perspectief). Hierin lees je hoe het nu echt voelt om een KOPP/KOV te zijn. Meer over dit rapport lees je hier.