Informatie
Het MARIO-project
Wil je op een simpele manier iets doen voor de KOPP/KOV doelgroep? Dat kan bij…
Rapport Jongvolwassen KOPP/KOV
Yes! Eindelijk een document waarbij de ervaringen van KOPP/KOV centraal staan. Want hoe het KOPP/KOV-zijn…
Wanneer je lichaam nee zegt (2020) – Gabor Maté
Wanneer je lichaam nee zegt is geschreven door de Canadese arts Gabor Maté en is…
In de waan van het leven (2019) – Mieke Terlouw
In de waan van het leven is gebaseerd op Mieke’s eigen leven (semi-autobiografisch). De hoofdpersoon…
How to Do the Work (2021) – Dr. Nicole LePera
In het boek How do to the Work van Dr. Nicole LePera staan veel interessante…
Voor KOPP/KOV en hun naasten

MIND Naasten Centraal (voorheen Labyrint-In Perspectief) is een organisatie die zich inzet voor de naasten van mensen met psychische kwetsbaarheden – ook KOPP/KOV dus. Ze bieden veel verschillende manieren van ondersteuning: online en fysieke contactgroepen, telefonische- en email ondersteuning, maar ook besloten Facebookgroepen. Daarnaast organiseren ze ieder jaar een ‘Kind van Dag‘ op de eerste zaterdag in november. Oh en trouwens, dit is waar ik werk!

Naasten in Kracht is een platform voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid en is een initiatief van verschillende cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. Op de website kun je terecht voor informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. Wat ik vooral goed vind aan het platform is dat er veel ervaringsverhalen staan op de website. Daarnaast hebben ze animaties, bijvoorbeeld over grenzen stellen.
Voor hulpverleners en andere professionals

Het Trimbos Instituut heeft een kennisdossier KOPP/KOV waarin veel informatie is terug te vinden voor professionals, ouders en KOPP/KOV zelf. In dit dossier is o.a. een factsheet terug te vinden dat een goed overzicht biedt van de cijfers, gevolgen, signalen, risico- en beschermende factoren en handvatten voor preventie. Sinds 2020 zijn er ook nieuwe informatieboekjes voor professionals beschikbaar. De boekjes en kaarten bieden een uitgangspunt voor een gesprek thuis, in de huisartsenpraktijk, op school of bij de psycholoog. Er zijn 6 boekjes en 11 informatiekaarten voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden, waaronder een informatiekaart voor professionals over de inzet van KOPP/KOV informatieboekjes en kaarten.