Interessante links

Voor KOPP/KOV en naasten

Labyrint-In Perspectief komt op voor de belangen van de naasten van iemand met psychische problemen. Ben jij dus een kind van, ouder van, broer van of misschien collega van, dan kun je bij hen terecht. Ze bieden veel verschillende manieren van ondersteuning; online en fysieke contactgroepen, telefonische- en, email ondersteuning en ook besloten Facebook groepen. Daarnaast organiseren zij ieder jaar een ‘Kind van Dag’ op de eerste zaterdag in november. Het motto: je staat er niet alleen voor!

Naasten in Kracht is een platform voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid en is een initiatief van verschillende cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. Op de website kun je terecht voor informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. Wat ik vooral goed vind aan het platform is dat er veel ervaringsverhalen staan op de website. Daarnaast hebben ze animaties over belangrijke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan een animatie over grenzen stellen.

Voor hulpverleners en andere professionals

Het Trimbos Instituut heeft een kennisdossier KOPP/KOV waarin veel informatie is terug te vinden voor professionals, ouders en KOPP/KOV zelf. In dit dossier is o.a. een factsheet terug te vinden dat een goed overzicht biedt van de cijfers, gevolgen, signalen, risico- en beschermende factoren en handvatten voor preventie. Sinds 2020 zijn er ook nieuwe informatieboekjes voor professionals beschikbaar. De boekjes en kaarten bieden een uitgangspunt voor een gesprek thuis, in de huisartsenpraktijk, op school of bij de psycholoog.  Er zijn 6 boekjes en 11 informatiekaarten voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden, waaronder een informatiekaart voor professionals over de inzet van KOPP/KOV informatieboekjes en kaarten.

Op de website van GGZ standaarden vind je de generieke module ‘Zorg voor ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek en hun (volwassen) kinderen (KOPP/KOV)’. Deze module is geeft handvatten aan iedereen die een rol speelt in de zorg voor ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek (KOPP/KOV) en hun (volwassen) kinderen. Vergeet niet te kijken bij het kopje ‘achtergronddocumenten’. Hier vind je twee tabellen die de signalen en gevolgen bij KOPP/KOV per leeftijdsfase beschrijven.