Interessante links

Voor KOPP/KOV en naasten

Labyrint-In Perspectief komt op voor de belangen van de naasten van iemand met psychische problemen. Ben jij dus een kind van, ouder van, broer van of misschien collega van, dan kun je bij hen terecht. Ze bieden veel verschillende manieren van ondersteuning; online en fysieke contactgroepen, telefonische- en, email ondersteuning en ook besloten Facebook groepen. Daarnaast organiseren zij ieder jaar een ‘Kind van Dag’ op de eerste zaterdag in november. Het motto: je staat er niet alleen voor!

Naasten in Kracht is een platform voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid en is een initiatief van verschillende cliĆ«nten- en familieorganisaties in de GGZ. Op de website kun je terecht voor informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. Wat ik vooral goed vind aan het platform is dat er veel ervaringsverhalen staan op de website. Daarnaast hebben ze animaties over belangrijke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan een animatie over grenzen stellen.

Op Mindfit vind je verschillende zelfhulptrainingen waarmee je vanuit huis aan je eigen mentale veerkracht kunt werken. Zo vind je er bijvoorbeeld de training ‘Betrokking Omgeving’ speciaal voor naasten van mensen met psychische klachten. In deze training leer je beter balans aan te brengen tussen de zorg voor je naaste en de zorg voor jezelf. Geheel kosteloos en je kunt ‘m direct beginnen!

Voor hulpverleners en andere professionals

Deze website van het Trimbos is in 2017 in het leven geroepen in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en kun je zien als een overkoepelende website. De site is nl. bedoeld voor zorgverzekeraars, zorgaanbieders, gemeenten en naasten (bijv. ouders of juist kinderen). Je vindt er feiten en cijfers over KOPP/KOV, maar ook informatie over hulp, financiering en samenwerking. Het doel van de site is om meer aandacht en betere ondersteuning voor KOPP/KOV kinderen te vragen.

Op de website van GGZ standaarden vind je de generieke module ‘Zorg voor ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek en hun (volwassen) kinderen (KOPP/KOV)’. Deze module is geeft handvatten aan iedereen die een rol speelt in de zorg voor ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek (KOPP/KOV) en hun (volwassen) kinderen. Vergeet niet te kijken bij het kopje ‘9 achtergrondinformatie’. Hier vind je twee tabellen die de signalen en gevolgen bij KOPP/KOV per leeftijdsfase beschrijven.