OngezienOpgegroeid

Ongezien opgegroeid (2020) – Lindsay C. Gibson

Ongezien Opgegroeid is de Nederlandse vertaling van het boek: Adult Children of Emotionally Immature Parents, dat in 2015 uitkwam. Dit boek is erg populair bij KOPP/KOV. Hieronder lees je wat ik van het boek vond:

Kort gezegd gaat Ongezien Opgegroeid over emotioneel onvolwassen ouders. Dat zijn ouders die, vanwege eigen pijn en trauma, te veel aan zichzelf hebben, waardoor er geen ruimte overblijft om zich bezig te houden met de gevoelswereld van hun kind. Emotioneel onvolwassen ouders zijn bang voor hun eigen gevoelens, waardoor ze deze vermijden. Hierdoor kunnen ze er op emotioneel vlak ook niet zijn voor hun kind.

In het boek wordt o.a. beschreven hoe het voelt om een kind van zo’n ouder te zijn en hoe emotioneel onvolwassen ouders zich gedragen. Een aantal hiervan zet ik op een rijtje voor je:

  • Ze zijn subjectief, niet objectief
  • Ze draaien de rollen graag om
  • Ze zijn egocentrisch
  • Ze zijn zelfreferentieel, niet zelfreflecterend
  • Ze hebben de neiging tot oppervlakkig denken
  • Ze hebben intense, maar oppervlakkige emoties

Bovenstaande kenmerken (er staan er nog meer in het boek) worden uitgebreid toegelicht in het boek en gaven mij veel herkenning. In het contact met mijn moeder heb ik namelijk zo vaak ervaren dat ik gewoon écht niet kon begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageerde. Nu ik hier meer over weet merk ik dat ik mijn moeder beter begrijp, en dat helpt mij weer om betere keuzes te maken in het contact met mijn moeder.

Opgroeien met een ouder die er emotioneel niet voor jou kan zijn geeft een groot gevoel van eenzaamheid, ook daar gaat het boek over. Ik vond dat erg herkenbaar, want ik heb mij zo vreselijk eenzaam gevoeld thuis vroeger. Ik had het gevoel dat ik niet bij mijn ouders terechtkon en miste oprechte aandacht en interesse. Gevoelige kinderen, zo schrijft de auteur, hebben nog meer last van deze eenzaamheid. Ook dat vond ik erg herkenbaar.

Sinds ik dit boek heb gelezen zijn er weer wat puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Ik begrijp mijn moeder nu beter en het heeft mij geholpen om bepaalde verwachtingen die ik van haar had – hoe moeilijk ook – los te laten. Dat heeft mij zowel meer rust in m’n koppie opgeleverd, als kracht om achter mijn keuzes te staan. Het boek las ik redelijk snel uit. Er staat veel theorie in het boek, maar door de toegankelijke schrijfstijl is het goed te volgen.

Als jij bent opgegroeid met een emotioneel afwezige ouder, dan weet ik zeker dat je wat aan dit boek zult hebben. Het boek helpt je om beter te begrijpen hoe het komt dat je je eenzaam of afgewezen voelde door je ouder(s) én geeft bruikbare handvatten. Daarnaast zullen de voorbeelden je veel herkenning geven. Lezen dus!

Scroll naar boven