Patronendoorbreken

Patronen doorbreken (2012) – Hanny van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer

Het boek Patronen doorbreken richt zich op het begrijpen en veranderen van destructieve gedragspatronen. Het boek is gebaseerd op de principes van schematherapie, een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en aanpakken van diepgewortelde patronen die ons belemmeren in ons dagelijks leven.

In het boek wordt uitgelegd hoe deze patronen ontstaan ​​en hoe ze ons gedrag en onze emoties beïnvloeden. De auteurs beschrijven verschillende typen patronen, zoals verlatingsangst, wantrouwen, zelfopoffering en perfectionisme, en hoe deze van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld je eigen gezondheid, relaties en werk.

De patronen (ook wel ‘modi’ genoemd binnen de schematherapie) die worden besproken in het boek zijn:

  • Kindmodi (o.a. het gekwetste kind en het boze en impulsieve kind)
  • Oudermodi (o.a. de veeleisende ouder en de straffende ouder)
  • Overlevingsmodi (o.a. overcompensatie en vermijding)
  • Gezonde-volwassenemodus (hoe herken je de gezonde volwassene bij jezelf en bij anderen?)

Om je een beetje een beeld te geven van wat zo’n modi is: je kindmodi zijn bijvoorbeeld actief wanneer je in een bepaalde situatie veel heftiger reageert dan je kunt verklaren (oftewel: je wordt getriggerd). Deze kindmodi kunnen actief worden als je je afgewezen, in de steek gelaten of benadeeld voelt. Stel, een vriendin zegt op het laatste moment jullie afspraak af. Ondanks dat je haar reden wel begrijpt voel je je overspoeld door heftige gevoelens. Op zo’n moment schiet je dus in je kindmodi en reageer je niet als een ‘gezonde’ volwassene.

Patronen doorbreken is geschreven in een toegankelijke stijl en is bedoeld voor iedereen die worstelt met (hardnekkige) destructieve patronen en bereid is om aan zichzelf te werken. Het biedt inzicht en praktische tools om een positieve verandering te bewerkstelligen en een gezonder, bevredigender leven te leiden. Middels concrete voorbeelden en oefeningen helpt het boek je bij het identificeren van je eigen patronen en welke onderliggende emoties en behoeften hier aan ten grondslag liggen.

Dit boek is een geweldig boek voor KOPP/KOV, aangezien KOPP/KOV vaak te maken hebben met disfunctionele modi (bijvoorbeeld de gekwetste kind- of de straffende ouder modi). Je herkent het misschien wel (ik wel in ieder geval!); vervelende gevoelens of hardnekkige patronen die telkens maar weer de kop op steken, op je werk bijvoorbeeld of in relaties. Als jij je hier in herkent en graag wilt weten waarom je op een bepaalde manier reageert én op zoek bent naar handvatten, dan kan ik je dit boek echt aanraden. Voor mij staat dit boek zeker in mijn top 5 van KOPP/KOV boeken!

Scroll naar boven