Overig

TED talk: Hoe jeugdtrauma’s je gezondheid blijvend beïnvloeden

Af en toe mis ik het studeren en het leren van nieuwe dingen namelijk wel, maar door het bekijken van TED talks kom ik soms toch weer tot nieuwe inzichten en dat werkt inspirerend! Ik ben van plan om vaker op mijn website TED talks die te maken hebben met jeugdtrauma’s, KOPP/KVO of psychisch gezondheid te posten en toe te lichten. Onderstaande TED talk van ‘Nadine Burk Harris’ stond al wat langer op mijn lijstje om te kijken, maar op de één of andere manier was ik hier nog niet helemaal aan toegekomen.

Als je geïnteresseerd bent in de relatie tussen jeugdtrauma’s, waaronder het hebben van een ouder met psychische problemen, en gezondheid dan raad ik je zeker aan om ‘m te bekijken!

Onder het filmpje vind je een korte samenvatting van het het onderzoek dat wordt besproken in de TED talk.

Samenvatting TED talk

In het filmpje wordt besproken hoe groot de impact van jeugdtrauma’s op de gezondheid is en hoe je daar het beste mee kunt omgaan. De jeugdtrauma’s waarover wordt gesproken in het filmpje zijn: misbruik (lichamelijk, emotioneel of seksueel), verwaarlozing (lichamelijk of emotioneel), ouders met psychische problemen, middelmisbruik, gevangenschap, scheiding van ouders en huiselijk geweld. Wanneer een kind met meer jeugdtrauma’s te maken heeft gehad neemt het risico op gezondheidsproblemen ook toe. Jeugdtrauma’s zijn van invloed op de ontwikkeling van de hersenen, het immuunsysteem en het hormonale systeem. Daarnaast is er ook een veel groter risico op hartziekten en kanker.

Niet alleen fysiek, maar ook in het brein vinden er structurele veranderingen plaats; bijv. in de prefrontale cortex, dat met leren te maken heeft. Of de amygdala, dat onze angstreacties reguleert. Een verstoring hiervan kan ervoor zorgen dat kinderen constant in een status van ‘angst’ verkeren omdat foutief aangeeft in een ‘fight or flight’ modus te zijn. Omdat de hersenen en het lichaam van kinderen nog ontwikkeling zijn, zijn juist zij hier erg gevoelig voor.

Al laatste vertelt Nadine Burke Harris over wat je ermee kunt doen wanneer je weet dat de relatie tussen jeugdtrauma’s en gezondheidsrisico’s zo sterk aanwezig is. Zo geeft ze aan dat je ouders kunt informeren over deze jeugdtrauma’s en chronische stress. Maar ook dat kinderen die bijv. met gezondheidsproblemen bij de huisarts komen (en waarvan bekend is of ze jeugdtrauma’s hebben opgelopen of niet), je hen een passende behandeling kunt aanbieden, huisbezoeken kunt doen of wanneer nodig medicatie kunt aanbieden.

Wat ik persoonlijk een belangrijke boodschap in het filmpje vind is dat jeugdtrauma’s blijkbaar veel vaker voorkomen dan we denken. In het gebruikte onderzoek had maar liefst 67% van de 175000 ondervraagden ten minste met één jeugdtrauma te maken gehad. Juist omdat het zo vaak voorkomt zouden we er meer aandacht aan moeten besteden, maar dit vergt discipline en toewijding. We marginaliseren het probleem omdat het JUIST van toepassing is op ons, terwijl we denken dat het voorkomt in andere omgevingen, andere buurten. Aldus, Nadine Burke Harris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *