Traumasporen

The body keeps the score (2015) / Traumasporen (2016) – Bessel van der Kolk

The Body Keeps the Score (of de Nederlandse versie: Traumasporen) is een boek geschreven door Bessel van der Kolk, een vooraanstaand expert op het gebied van trauma en psychiatrie. Het boek onderzoekt de impact van trauma op het lichaam en de geest, en biedt inzicht in hoe trauma kan leiden tot langdurige gevolgen voor het welzijn van een persoon. Voor veel KOPP/KOV is dit een populair boek!

Van der Kolk put uit zijn jarenlange ervaring en onderzoek om te laten zien hoe trauma invloed kan hebben op de hersenen, het zenuwstelsel en het lichaam als geheel. Hij legt uit hoe traumatische ervaringen kunnen leiden tot symptomen zoals angst, depressie, verslaving, dissociatie en andere psychische stoornissen. Trauma kan in dit geval dus ook zijn dat je onveiligheid hebt ervaren doordat je bijvoorbeeld een ouder had met een psychische aandoening of verslaving.

Het boek verkent verschillende behandelingsmethoden en benaderingen die kunnen helpen bij het verwerken van trauma. Van der Kolk benadrukt het belang van lichaamsgerichte therapieën, zoals yoga, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en neurofeedback, als aanvullende benaderingen naast traditionele praattherapie.

The Body Keeps the Score biedt zowel wetenschappelijke inzichten als persoonlijke verhalen van individuen die trauma hebben ervaren. Het boek heeft als doel om zowel professionals in de ggz als mensen die zelf trauma hebben meegemaakt te informeren over de impact en behandeling van trauma. Voor KOPP/KOV geeft dit boek niet alleen inzichten in de gevolgen van trauma, maar biedt het ook informatie over de effecten van trauma op het lichaam en mogelijkheden voor behandeling en herstel. Bovendien zal je door het lezen van de persoonlijke verhalen in het boek, je als KOPP/KOV meer begrepen en minder alleen voelen.

Als je geïnteresseerd ben in de relatie tussen lichaam en geest en niet vies bent van veel theorie, kan ik je het boek echt aanraden! De Engelse versie is vrij pittig om doorheen te komen, dus als je niet zo’n lezer bent zou ik de Nederlandse versie aanschaffen. Deze was een lange tijd vrij duur, maar is inmiddels gelukkig een stuk vriendelijker geprijsd.

Scroll naar boven