Wanneerjelichaamneezegt

Wanneer je lichaam nee zegt (2020) – Gabor Maté

Wanneer je lichaam nee zegt is geschreven door de Canadese arts Gabor Maté en is een vertaling van When the Body Says No, dat in 2019 werd uitgebracht. Het boek gaat over de relatie tussen geestelijke en lichamelijke gezondheid. Maté beschrijft in zijn boek hoe psychologische factoren, vroege ervaringen en omgevingsinvloeden van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van fysieke aandoeningen. Als je meer wilt weten over de relatie tussen het opgroeien in een onveilige thuissituatie en je gezondheid, kan ik je dit boek echt aanraden!

Volgens Maté bestaat er een duidelijk verband tussen het onderdrukken van emoties, stress en het ontwikkelen van ziekten, zoals kanker, Crohn of MS. In zijn boek deelt hij een groot aantal verhalen van zijn cliënten. Wat veelal blijkt uit deze verhalen is dat zij een onbevredigende relatie hadden met hun ouder, bijvoorbeeld omdat ze op jonge leeftijd een ouder waren verloren of hun ouder emotioneel afwezig was. Het waren vaak mensen die door vroege jeugdervaringen zichzelf hadden aangeleerd hun emoties te onderdrukken, zichzelf weg te cijferen en veel stress hadden.

Door de ervaringen die we op jonge leeftijd opdoen creëren we volgens Maté onbewuste overtuigingen over onszelf in relatie tot de wereld om ons heen. Voorbeelden van dit soort overtuigingen zijn: ‘ik moet sterk zijn’ ‘ik ben verantwoordelijk voor de hele wereld’ of ‘ik ben niet gewenst’. Veel KOPP/KOV zullen deze overtuigingen wel herkennen. Door deze overtuigingen leer je bijvoorbeeld dat het beter is om je emoties te onderdrukken, jezelf weg te cijferen of je een slag in de rondte te werken. Deze manieren worden ook wel copingstrategieën genoemd.

Deze copingstrategieën zijn, doordat ze meestal gepaard gaan met veel stress, van invloed op het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. Dit zijn de systemen die een rol spelen bij het ontstaan van ziektes. Maté legt in zijn boek haarfijn uit hoe dit allemaal precies werkt en noemt hierbij veel medische termen. Mocht je niet zo van theorie houden, dan heb je misschien moeite met deze stukken. Naar mijn idee kun je deze ook overslaan of ‘scannend’ lezen. Je zult de boodschap van het boek er niet minder op begrijpen!

Wanneer je lichaam nee zegt is een interessant en leerzaam boek voor KOPP/KOV. Maté’s inzichten helpen je als KOPP/KOV te begrijpen hoe vroege trauma’s en stress een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van fysieke klachten. Het boek biedt niet alleen erkenning en begrip voor de mogelijke oorzaken van fysieke aandoeningen, maar zet ook aan tot zelfreflectie en het nemen van stappen om je eigen welzijn te verbeteren. Hierover zegt hij:

“Als we het vermogen ontwikkelen om eerlijk, met compassie en een heldere blik naar onszelf te kijken, kunnen we ontdekken op welke manieren we voor onszelf moeten zorgen.”

Gabor Maté

Ik heb dit boek met grote interesse gelezen. Vooral de verhalen van de Maté’s cliënten maakte het zo interessant, het waren eigenlijk allemaal ‘Met Zonder Ouders-verhalen’. Wat ik meeneem uit dit boek is om mijn fysieke signalen nog serieuzer te nemen, want als je zelf geen ‘nee’ zegt dan doet je lichaam dat op een gegeven moment wel voor je. Daar ben ik mij nu nog meer van bewust en dit maakt dat ik nog beter voor mezelf wil gaan zorgen. Het boek is een echte eye-opener, je gaat met een andere blik naar gezondheid kijken. Wil je meer weten over hoe ingrijpende jeugdervaringen je gezondheid kunnen beïnvloeden en hoe je op dit gebied stappen kan zetten? Dan is dit boek een topper! Voor mij staat ie zeker in de top 5 van informatieve boeken voor KOPP/KOV!

Tip van flip: mocht je wel benieuwd zijn naar de inhoud van het boek, maar houd je niet zo van lezen? Er is ook een documentaire te zien over het werk van Gabor Maté, deze kun je hier bekijken. Voordat je de film kunt starten moet je wel een donatie doen, je bepaalt zelf hoeveel. Zo kun je je alsnog verdiepen in de materie!

Scroll naar boven